2015-06-26 12:17:20• hírek • Kocsis Zoltán

Megnyílt a kommunizmus múzeuma a Vécsey-palotában

A kiállítás Adrian Stef megyei tanácselnök nyitotta meg
A kiállítás Adrian Stef megyei tanácselnök nyitotta meg

Néhány héttel a nagy sikerű Egyiptom-kiállítás után újabb érdekes és jelentős érdeklődésre igényt tartó tárlat nyílt Szatmárnémetiben, a megyei tanács szervezésében és a megyei múzeum gondozásában: csütörtöktől a Vécsey-palotában tekinthető meg a kommunizmus kiállítása.

Az 1711-es szatmári béke megkötésének helyszínéhez közeledve már a járdán meglepő látvány fogadja az érdeklődőt: a rendőrség két autója posztol az épület előtt. Igen ám, de a két Dacia megélte már a veterán kort - a Művészeti Múzeumba betérve aztán kiderül, hogy azokat 1989 előtt használták a belbiztonsági szervek.

A Vécsey-palotában újabb (kellemetlen?) meglepetés várja az embert: a Ceausescu-házaspár fényképe, őket ábrázoló porték. De hát ki más fogadná az embert a kommunizmust bemutató kiállításon?

A tárlaton zászlók, újságok, jelvények, festmények, bankjegyek, pénzérmék, pártkönyvek mellett a látogató megismerkedhet a korabeli propaganda és személyi kultusz eszközeivel. Bár a megismerés elsősorban a fiatal generáció tagjaira igaz, az idősebbek számára ugyanis ezek a tárgyak (sajnos vagy sem) nem számítanak ismeretlennek.

A kiállítás természetesen nem csak általánosságban mutatja be a kommunizmust, de annak Szatmár megyei vonatkozását elénk tárja. Itt nem csak azokra a fényképekre gondolunk, amelyek Ceausescut mutatják az 1970-es árvíz idején, hanem megtekinthetjük például Uglár József megyei párttitkár telefonját vagy Maria Badea utolsó megyei pártfőtitkár székét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: